scoobydoo-kutyakozmetika-tappancs

A toklász

Toklász megelőzéséhez, fontos a kutyakozmetikai ellátás.

Tavasztól – Őszig egy rémálom főleg a hosszú szőrű kutyusok gazdáinak. Májusban kezd sárgulni a toklász, ami hasonlít a búzára, de ez gaz növény, és minden közterületen megtalálható. Ezért májusban, júniusban, júliusban és augusztusban sok kutya szenved a toklásztól.

A toklászok a hegyükkel képesek mindenbe belefúródni. Amibe pedig már befúródtak, abban képesek befelé haladni, vándorolni, viszont kifelé haladni vagy kiesni sohasem képesek. Leggyakrabban a hosszú szőrű, lógó fülű kutyák fülébe, könnyen belemegy, mert beakad a szőrbe és azon át halad a hallójárat felé. Ezért fontos az ilyen kutyusokat lenyíratni, és a fülük belsejét teljesen rövidre nyíratni kutyakozmetikussal.

Sajnos ritkábban az álló fülűek külső hallójáratába is kerülnek toklászok. Ezen kívül még gyakran a finomabb bőrű szervekbe (pl. a lábujjak között, a hónaljtájékon, a herék körül, a péra körül, stb.) is kerülhet toklász, de a legszerencsétlenebb esetekben az orrlukakba, esetleg a szem kötőhártya-zsákjába, a fogínybe is befúródhat a toklász.

Ha a fülbe kerül a toklász, friss esetekben hirtelen fájdalmat jeleznek a kutyák, fejüket féloldalt tartják. Később a külső hallójárat gyulladása alakul ki. A toklászt haladéktalanul el kell távolítani. A későbbiekben szennyeződésektől és váladéktól különleges fülmosó folyadékkal tisztítsuk meg a fület. 

A tisztítás után a megfelelő fülcseppel kell kezelni az állatot. Az ilyen beavatkozásokhoz kérje egy kutyakozmetikus segítségét, mert a kutyusnak vannak fájdalmai ilyenkor, és a gazdinak nehezen hagyja magát macerálni. 

Nagyon fontos, hogy mielőbb menjünk állatorvoshoz ilyen tüneteket látva.A finomabb bőrű szervekbe került toklász néha nagy távolságokra képes eljutni a bőr alatt, súlyos gyulladást okozva. A toklászt nagyon nehéz megtalálni, az elaltatott állatban pontosan preparálva kell megkeresni a sipolyjárat okozóját. A gyulladás miatt a terület igen vérzékennyé válik. Megelőzésként ajánlatos a lábujjak közötti szőrt, kutyakozmetikussal egészen rövidre nyíratni, hogy a toklász ne tudjon a hosszú szőrszálak között megtapadni és befurakodni a bőrbe.

Hirtelen fellépő és szűnni nem akaró prüszkölés, esetleg egyoldali véres orrfolyás esetében gondolhatunk arra, hogy toklászt szippantott fel kutyánk, amelyet ritka, szerencsés esetben a garaton keresztül lenyelhet. Friss esetben fültükörrel rálelhetünk a toklászra. Szerencsétlen esetekben azonban a toklász olyan mélyen akad el az orrüregben, hogy nem lehet látni, eltávolítása kívülről nem lehetséges. Így az orrüreget fel kell nyitni.

Szintén hirtelen kezdődő egyoldali kötőhártya-gyulladás, amelyet erős hunyorítás, fájdalmasság, sokszor zárt szemrés kísér, mindenképpen a kötőhártyazsák átvizsgálását indokolja. Bódítás vagy helyi érzéstelenítés után a pislogóhártya emelésével átvizsgáljuk a kötőhártyazsákot, majd csipesszel kiemeljük a növényrészecskét. Fontos, hogy a kutyus mindig rendszeresen legyen kutyakozmetikai ellátásban, mert ez a komoly toklász gond kiküszöbölhető vele, és a gazdi sok fájdalomtól menti meg kedvencét. Ha a gazdi véletlenül nem venné észre a nagy szőrben a toklászt, nyírás közben a kutyakozmetikus biztosan meglátja, és jelzi a gazdinak.

Call Now Button