scoobydoo-kutyakozmetika-tappancs

Kutyakozmetika otthon

A kutyakozmetika nem egyszerű, de otthon is elvégezhető. A rendszeres kutyaápolásnak higiéniai jelentősége is van a jól ápoltságon kívül.

A külső ápolással a kutya lelkét is ápoljuk, ezért nagy jelentőséggel bír a kutyakozmetika. Ha a kutyust hozzászoktatjuk a rendszeres ápoláshoz, így később már elvárja tőlünk a gondoskodást. A kutyakozmetikában nagyon fontos az ápolóeszközök kiválasztása, valamint figyelembe kell venni kutyánk szőrzetét.

Az ápolási műveletek:

– A kutya kefélését mindig a kutya hátán kezdjük a fejétől a farka irányába.

– Utána az oldala, a szügy, a melltájék, a hónalj következzék.

– A kutyánk hátsó fertáját óvatosan keféljük, hogy a kefe fel ne sértse a végbél érzékeny bőrét.

– Utoljára a lábakat kefélgessük át, igaz ezt nem nagyon szeretik.

Rendszeres szőrápolásra szükségük van különösen a hosszú szőrű fajtáknak. A kutyakozmetikának nemcsak kozmetikai célja van, hanem ilyenkor az is kiderül hogy a séta közben megsérült-e a bőre, valamint az ápolás, a kutya és a gazdi közötti kapcsolat része, kellemes és megnyugtató lehet a kutya számára, gyorsan megnyugszanak és élvezik ezt a tevékenységet. Az összecsomósodott szőrzet fájdalmat is okozhat a kutyának. Beszéljünk a kutyához főleg amikor a fejét és a pofáját ápoljuk és aztán jutalmazzuk meg.

Fejápolás, a kutyakozmetikában:

Szem: nedves vattával törölgessük meg a kutya szemét. A szemeket házilag elkészített kamillás öblítő folyadékkal is megtörölhetjük. Ha a szem fokozottabban termelné a váladékot akkor forduljunk állatorvoshoz.

Fülápolás a kutyakozmetikában:

Hajtsuk fel a kutya fülét és nedves vattával óvatosan törölgessük ki. Mindig használjunk új vattát, és soha ne nyúljunk a hallójáratokba! A füleket vatta segítségével gyógyszertárban kapható bórvízzel is ki tudjuk tisztítani. Beszőrösödött hallójáratot is kitisztíthatjuk, ám ezt Epilálóporral végezzük.

Fogápolás a kutyakozmetikában:

Ajánlatos hetente ellenőrizni a fogait. Amit tehetünk hogy puha fogkefével, sós vízzel esetleg speciális fogkrémmel megmossuk a kutya fogát.

Lábápolás a kutyakozmetikában:

Télen fokozottabban figyelni kell arra hogy ne száradjon ki a kutyánk talpa. A sós utaktól kiszáradhat és berepedezhet a kutyánk talpa, ezt kézápoló krémmel kenjük be.

Mikor fürdessünk ?

Sima szőrűeknél negyedévente, vagy ha okunk van rá, például ha sáros lesz, stb.
Hosszú szőrűeknél ugyanilyen gyakoriságot javasolnék, de felhívnám a gazdik figyelmét hogy a kutyust meg is kell szárítani, főleg ha tél van.
Fürdetésnél mindig használjunk kutyasampont. Ugyanis az emberi sampontól viszketnek. Mert a bőrük PH-ja más.
Ha a már száraz kutya rögtön hemperegni kezd a földön akkor ne lepődjünk meg, mert ismerős szagokkal borítja be magát.
A kutyakozmetikában van aki szívesen használja a kutyaparfümöt. Ezek nekik lettek kitalálva, nem zavarják a kutyák szaglását és a jó minőségűek egy pár napig megőrzik az illatukat.

A körömápolás az egyik nagyon fontos része a kutya gondozásának!

Ennek kényes része a köröm lecsípése, ezt hagyjuk inkább profira és mi használjunk smirglit vagy körömráspolyt és csak reszeljük, nehogy a körömben lévő idegvégződést megsértsük.

A kutyakozmetika nagyon hasznos a kutya életében, ugyanis ezzel a pár művelettel egy egészséges vidám kutyust kapunk, a higiéniáról és az ápoltságról nem is beszélve.

Call Now Button