scoobydoo-kutyakozmetika-tappancs

Kullancsok

Néhány szó a kullancsokról…

Egyre több szó esik a kullancsokról és az azok okozta betegségekről. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

A kullancsok pókszabású ízeltlábúak, amelyeknek több faja is él Magyarországon. Elsősorban fűszálakon, bokrokon a lábaikon lévő karmok és tapadókorongok segítségével megkapaszkodva várják az arra járó állatokat. Hazánkban a kullancsok aktivitása szezonális, tavasszal, a felmelegedéssel kezdődik és rendszerint az ősz végi fagyok beálltáig tart, a kifejlett kullancsalakok jelenlétével azonban gyakorlatilag egész évben számolnunk kell. Erdőkben, erdők szélén élnek, ahol bőséges az aljnövényzet és magas a páratartalom – a tűző napon hamar elpusztulnak, de napjainkban már szinte mindenhol jelen vannak.

Mivel a kullancscsípés nem fáj vagy viszket, legtöbbször már csak akkor vesszük észre kedvencünkben, amikor megszívta magát vérrel és jól kitapintható. A kullancsok által terjesztett betegségek közül a leggyakoribb a babesiosis és a Lyme-kór. Időben felismerve, mindkét betegség gyógyítható.

Mit tegyünk kullancs csípés esetén?

Először is, csak minden ezredik kullancs fertőzött, ezért a csípés nem jelenti feltétlenül a megbetegedés tényét, de mindig legyünk körültekintőek és óvatosak. Legfontosabb szabály, hogy semmiképpen ne kenjük be olajjal, vagy krémmel, mert ezzel eltömítjük légző nyílásait és a fuldokló rovar a gazda állat szervezetébe juttatja a kórokozókat.

Ha a kullancsot közvetlenül a bőrbe fúródása után, még a vérszívása megkezdése előtt eltávolítjuk, akkor a fertőződés valószínűsége minimális. A kullancsnak egy napra van szüksége ahhoz, hogy megkapaszkodjon a bőrben, és a fertőző anyagokat az állatba juttassa.

Ne tekerjük (nem igaz, hogy a szívókája menetes), hanem függőlegesen húzzuk ki úgy, hogy a potrohát nem nyomjuk össze. Ilyenkor ugyanis kipréselhetjük belőle a fertőző nedvet. A bőrhöz minél közelebb, kullancseltávolító-csipesszel vagy -kanállal megfogva, szedjük ki, majd a szívás helyét jóddal vagy alkohollal fertőtlenítsük. A közhiedelemtől eltérően nem gond, ha beszakad a kullancs szipókája, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből. Rossz módszer a kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása, mert ilyenkor a kullancs nyálmirigyeire és bélrendszerére jelentős nyomás (préselés) nehezedik. Ilyenkor ugyancsak a szervezetbe ürítheti fertőző váladékát a kullancs.

Amennyiben megtörtént a baj, forduljon hozzánk bizalommal!

Kozmetikánkban rendelkezésre állnak azok a speciális eszközök (kullancs eltávolító csipesz és kanál) amivel szakszerűen eltávolítjuk az élősködőket.

Call Now Button