scoobydoo-kutyakozmetika-tappancs

Gombás betegségek

Kutyák gombás bőrbetegségeit segítheti időben a kutyakozmetikus felismerni.

A betegség emberre és egyéb emlősállatokra is veszélyes. A gombás bőrbetegségek kb. 70%-át Microsporum canis gomba fajok okozzák. A fertőződés beteg állattal való közvetlen érintkezéssel vagy a gombaspórákat átvivő ragályfogó tárgyakkal (pl. ruha, fekhely, cipőtalp, stb.) jön létre. Természetesen a kutyakozmetikus amint észleli a kutyus bőrelváltozását, azonnal a nyírás után lefertőtleníti a szerszámát, így a kutyakozmetikus a kutyakozmetikai eszközökkel nem fertőzheti meg a másik kutyust.

A bőrelváltozások kialakulását elősegíti a bőr és a szervezet általános ellenálló képességének csökkenése. A fertőződés és a betegség megjelenése között általában 8-10 nap telik el, de lehet a lappangási idő jóval hosszabb is. A betegség a hám elszarusodó rétegeiben játszódik le, fokozott hámlás, pikkelyezés, a szőrszálak letöredezése és kihullása látszik.

Tipikus esetben különböző nagyságú, általában kerek, erősen korpázó, pikkelyező vagy szőrtelen foltok láthatóak,ezek a foltok nagyon viszketnek, amelyeket a kutyus sokat nyalogat, vakargat, vagy akár ha elérhet helyen van, ki is rághat. A kezdeti elváltozások nem viszketnek. A foltok szélén a bőr erősen kipirul, a foltokat vékony pörk fedi.

A másodlagos Staphylococcus baktériumok, okozta fertőzések következtében gennyes bőrgyulladás is kialakulhat az elváltozások helyén.. A jellemző esetekben a betegséget megtekintéssel is lehet diagnosztizálni. Ezt még a kutyakozmetikus is időben tudja észrevételezni, és jelezheti a gazdinak, hogy keressen fel egy állatorvost. A bőrkaparék- és szőrminta mikroszkópos vizsgálata és a gombatenyésztés biztos kórjelzést ad. A sikeres terápia alapja a kórokozó gomba elszigetelése és gyógyszerérzékenységének megállapítása. A kis kiterjedésű, jól körülhatárolt heveny elváltozások jól kezelhetőek helyileg alkalmazott gombaellenes szerekkel, pl. oldat, sampon, kenőcs. Érdemes az állatorvos által felírt samponnal való fürdetéshez, egy kutyakozmetikus segítségét kérni. Állatorvosi készítmény az Imaverol oldat, amelynek 1:50 arányban hígított emulzióját alkalmazzuk 3-4 naponként. Legalább 4-5 alkalommal, dörzsöljük be a bőrbe a szőr növekedésével ellentétes irányban, a hígított oldatot. Hosszú szőrű kutyákat a kezelés előtt ajánlatos, egy kutyakozmetikussal megnyíratni.

A nagy bőrfelületeket érintő idült gombás bőrelváltozások kezelése esetén a helyi terápia mellett általános gyógykezelés is szükséges. Erre a célra tablettákat is igénybe vehetünk. Fontos tudni, hogy a kutyusok rendszeres kutyakozmetikai ellátása segíti az ilyen kellemetlen bőrproblémák kialakulásának elkerülését, illetve ha már a kutyus megfertőződött, akkor a kutyakozmetikus idejében észleli, és a gazdit elirányítja az állatorvoshoz, mert a gazdi után, rendszeres ellátás esetén a kutyakozmetikus találkozik a kutyussal a legtöbbet.

Call Now Button