scoobydoo-kutyakozmetika-tappancs

A cicák ápolása

Megcsodálunk egy szépségesen rendezett hosszú, vagy félhosszú szőrű cicát, bizony ritkán jut eszünkbe, hogy ez a külső milyen nagy munka eredménye, ezek az állatok igen nagy otthoni ápolást igényelnek. A sűrű aljszőrrel rendelkező fajták bundája hamar össze tud állni, nagy kellemetlenséget,veszélyt okozva ezzel az állatnak, és jelentősen rontva az esztétikai hatást is. Ezek a macskák akkor érzik jól magukat, ha szőrük tiszta, ápolt, bőrük jól szellőzik. Ennek érdekében legalább egy héten kétszer alaposan át kell fésülni őket, finoman, gyengéden, de határozottan.

A gazdáknak meg kell tanulni a szőrápolás alapszabályait. A biztonság kedvéért érdemes legalább negyedévente szakember segítségét igénybe venni, aki a cica által kevésbé kedvelt helyeken is szakszerűen elvégzi az ápolást. Ilyenek a hónalj, a has, és a nadrág környéke, ezt sok cica nem kedveli ha fésülik. Ilyenkor jó, ha igénybe tudunk venni egy segítséget, jól jöhet egy „macskafogó” ember, aki fogja a cica lábait, esetleg a fejét, a támadások elkerülése érdekében. Tapasztalatom szerint a macska csak akkor támad, ha nem megfelelő szakértelemmel nyúlunk hozzá, így ha tudjuk, hogy hova és hogyan szabad nyúlni, nem fog a cica ellenkezni. Sokszor azok a macskák is nyugodtan fekszenek a kozmetikai asztalon, akiknek a gazdája nem tudja kifésülni a bundájukat.

Nagyon fontos továbbá, hogy a kozmetikázás nyugodt körülmények között történjen, a helyiség biztonságos legyen, hogy a macska még véletlenül se tudjon elmenekülni, megszökni. Macskakozmetikázás közben kerülni kell a hangos beszédet, és egyéb zajokat. Halkan szóló lágy zene nyugtatóan hat a macskákra is. Így elérhető, hogy a fésülködés szinte simogatásszerű kényeztető élményként rögzüljön a cicákban, sokszor előfordul, hogy nem is akarnak az asztalról elmenni, még akkor sem, ha már végeztünk. Sokszor előfordul, hogy a cica bundája bizonyos helyeken csúnyán becsomósodik. Ilyenkor csak a legszükségesebb esetben megoldás a nyírógép használata, általában a hosszúszőrűeknél van erre szükség, a félhosszú szőrű macskák csomói általában kifésülhetőek. Lehetséges, hogy nagy szőrveszteséggel, de mégis jobb, mint a nyírás, mert fésüléskor nem marad a bőrben a szőr töve, ami gyulladást okozhatna. 

Sajnos a legszakszerűbben végzett bontás során is előfordulhat, hogy a cica bőre kipirosodik a csomók helyén, ez azért van, mert már kezdett befülledni, de ahogy levegőt kap, pár nap alatt magától gyógyul, esetleg egy kis hintőporral enyhíthetünk rajta. A legjobb a gazdának és a macskának is, ha a csomósodást inkább megelőzzük, biztosítjuk a macskának az őt megillető tisztaságot. Emellett sokszor előfordul, hogy a kozmetikus észrevesz az állatkákon olyan elváltozásokat, amik esetleg a gazdák figyelmét elkerülik, ilyen esetben sürgősen állatorvoshoz irányítják a vendéget, ez néha életmentő is lehet. A szőrzet állapota tájékoztatást nyújt a macska általános egészségi állapotáról is.

A szőrápoláson kívül nagyon fontos a karmok rendszeres ellenőrzése, és szükség szerint levágása, főleg a lakásban tartott cicák esetében, akiknek nincs módjuk a természetben koptatni a karmaikat. Erre a műveletre is kb. negyedévente, esetleg félévente van szükség, így ennyi időnként érdemes a macska ápolását szakemberre bízni.
A kozmetikus szívesen segít a gazdának, megtanítja az alapvető ápolási műveletekre, fogásokra, mindannyiunk közös érdeke hogy a cica folyamatosan szép ápolt legyen. Gyönyörű kis társunk hálás lesz azért, ha nem hanyagoljuk el őt, és a feltűnő szépségű macskák boldog életét élheti.

Call Now Button